Home
|
De praktijk
Anders

Hoogbegaafden passen zich vaak aan

Veel hoogbegaafden doen hun best zich aan te passen aan hoe we denken dat we eigenlijk zouden moeten zijn. Je wilt voldoen aan een ideaalbeeld van jezelf of van anderen. Toch heb je het gevoel dat je anders bent en dat is ook zo. Je probeert dit te verbergen om aansluiting te vinden, maar het wil maar niet lukken. Het onderdrukken van jouw authenticiteit kost veel energie, waardoor je weinig energie overhoudt voor jouw werk, school of dingen die jij juist graag zou willen doen. Je voelt dat het niet klopt, toch zegt jouw omgeving vaak dat het beter is.

De vaardigheden om te leven naar jouw authenticiteit zijn essentieel. Als je jezelf weer leert kennen, kun je jouw leven inrichten zoals jij dat wenst. Je kunt weer groeien en ontwikkelen zoals goed voor jou is, vanuit jouw eigen behoefte. Je stapt in de auto die je zelf ontwikkeld hebt en gaat rijden op de manier en met de snelheid die bij jou past.

Aanvaarden dat je hoogbegaafd bent, is soms lastig. Sterker nog, de signalering wordt vaak ervaren als klinkklare onzin. Misschien heb je al een heel traject van negatieve ervaringen en teleurstellingen achter de rug, maar heb je er niet eerder bij stilgestaan dat hoogbegaafdheid hier de oorzaak van zou kunnen zijn. Of een van jouw kinderen blijkt hoogbegaafd te zijn en je herkent de problemen waar het kind mee worstelt.

Het is mijn doel je bewust te maken van wat je doet en waarom je dit doet, zelfs als je er zelf niet gelukkig van wordt. Waarom blijf je ermee doorgaan, terwijl het je belemmert in jouw werk, op school en in jouw privéleven. Wij gaan kijken wat hier onder zit. Als je je hier bewust van bent komt er ruimte om andere keuzes te maken. Vanuit deze keuzes kun je kijken of je jezelf erkent in jouw behoefte. Wanneer je voldoet aan jouw behoeften en leeft naar jouw authenticiteit kan je weer bloeien, gaan groeien en word je weer leider van jouw eigen leven. Zo breng je jouw uniciteit als mens tot uitdrukking.

Creatief

Innerlijke vrijheid

In het creatieve proces gaan wij op zoek naar het gevoel van innerlijke vrijheid, naar de essentie van jouw leven waarbij wij ons richten op ontplooiing en creativiteit. Het motiveert je om kleine onomkeerbare stappen te maken in een richting die direct aansluit bij wie je in je diepste wezen bent. Wij maken gebruik van de kracht die je heeft gebracht waar je nu bent, deze is van grote waarde. We kijken met aandacht naar wat jou beweegt. Door nieuwsgierig te zijn naar jezelf word je meer bewust van je eigen mogelijkheden. Ik help je daar graag bij.

Vaktherapeut Beeldend

Geloof in kunst

Ik geloof in kunst. In kunst als communicatiemiddel. In wat in het creatieve proces naar voren komt, spreekt jouw gevoel. Je kunt alles nog zo mooi bedenken en cognitief benaderen, soms weet je het ook gewoon niet. Dan kan het beeld toch vertellen wat er werkelijk toe doet. In beeldende therapie werk ik met gerichte interventies met beeldende materialen, gereedschappen en technieken, bijvoorbeeld schilderen, tekenen, textiel, metaal, steen, hout en digitale middelen. Je doet tijdens het proces fysieke, zintuiglijke, emotionele en cognitieve ervaringen op. Als je moeilijk over dingen kunt praten, kun je in alle veiligheid een gevoel wel verbeelden.

Het werkstuk is concreet, waardoor je kunt loslaten, het weg kunt leggen, ernaar terug kunt kijken en ervaren hoe het is om het anders te doen. Je kunt een herinnering verbeelden om het vervolgens te veranderen. Je kunt ervaringen verbeelden en deze heel bewust beëindigen, waardoor je in heel je wezen weet dat je veilig bent. Beeldende therapie wordt vaak beleefd als een rechtstreekse weg naar diepere gevoelslagen. Het confronteert je met patronen in denken, voelen en handelen binnen een relatief veilige situatie. Door samen te werken kunnen we komen waar woorden niet gaan. Het is fijn dat ik al mijn ervaring en kennis in kan zetten om anderen te helpen.

Als ik eens een wens mag doen
gewoon eentje maar
speciaal en alleen voor jou
dan zou ik een wereld wensen,
die jou begrijpen zou

Een wereld die accepteert
Die jouw kracht en talenten erkent
Met mooie mensen die net als ik,
zien wat voor een prachtig en puur mens jij bent!

Over Monique
Monique Bakker is Beeldend Vaktherapeut, gespecialiseerd in het behandelen van hoogbegaafde kinderen, jongeren en volwassenen.
Heerhugowaard
Donderdag en vrijdag:
Zuijder Vlaerdinge 16
1704 MZ Heerhugowaard
Utrecht
Dinsdag en woensdag:
Californiëdreef 31
3565BJ Utrecht

Vaktherapie Hoogbegaafdheid is aangesloten bij de Federatie Vaktherapeutische Beroepen (FVB) en bij de Nederlandse Vereniging Beeldende Therapie (NVBT) onder nummer 111674. AGB Code Vaktherapie Hoogbegaafdheid: 25250014. AGB-Code Monique Bakker: … Voor klachten zijn wij aangesloten bij klachtenportaal zorg.