Home
|
Hoogbegaafdheid
Uitdagingen

Hoogbegaafd zijn is geweldig!

Maar het kan ook leiden tot verschillende uitdagingen en problemen, op alle vlakken. Het lijkt een luxeprobleem, maar veel hoogbegaafden zijn juist gefrustreerd. Zij volgen opleidingen onder hun niveau of ontwikkelen zichzelf op een andere manier. Ook kan het zijn dat je onder jouw niveau werkt of helemaal niet werkt. Hoogbegaafden zijn intense mensen die veel ratio én veel emotie kennen. Dit goed in balans houden vraagt om sterke zelfsturingsvaardigheden. Bij deze problemen bied ik je als Vaktherapeut de ondersteuning die je nodig hebt en die speciaal voor jou, op maat aangeboden wordt. Vaktherapie moedigt je aan om jouw creativiteit te gebruiken als een manier om emoties te uiten en persoonlijke inzichten te verkrijgen. Het is niet nodig dat je kunt tekenen, creatief bent of hoogstaande kunstwerken in andere zin kunt maken. Ook hebben wij geen test nodig die aantoont dat je hoogbegaafd bent. Als je je herkent in de problematiek is dat voldoende, bovendien is beeldende therapie voor vele mensen geschikt. Wij gaan gewoon op een fijne manier samen werken, in het werken ligt de heling. Als je lastig over jouw problemen kunt praten, of juist heel goed over van alles kunt vertellen behalve over jouw problemen, dan is Vaktherapie beeldend ook heel geschikt voor jou. In het proces komt naar voren waar het om gaat.

Enkele mogelijke problemen die kunnen voortkomen uit hoogbegaafdheid zijn onder andere:

Je verveelt je en presteert niet naar beste kunnen als je niet uitgedaagd wordt op jouw werk of op school. Je hebt het gevoel dat je geen zinvolle taken krijgt en weinig kunt leren. Je motivatie verdwijnt en het heeft ook effect op jouw zelfvertrouwen. Je verliest jouw geloof in een fijne werkplek of opleiding die je inspireert en vraagt je af waarom het noodzakelijk is een opleiding te volgen of wat de zin is van werken.
Je hebt een hoge verwachting van jezelf en streeft naar perfectie. Goed is nooit goed genoeg. Je hebt last van faalangst en uitstelgedrag.
Je beleeft emoties heel intens. Wat je om je heen ziet raakt je en je voelt je verantwoordelijk om oplossingen te zoeken voor de problemen in de wereld of in jouw buurt, gezin, etc. Het is lastig om deze emoties en gevoelens te begrijpen en te reguleren.
Je voelt je anders dan jouw leeftijdsgenoten, hunkert naar echte vriendschap maar hoe hard je ook je best doet, het lukt niet om aansluiting te vinden. Jouw interesses zijn anders, je voelt je vervreemd of isoleert jezelf.
Je bruist van de ideeën, maar wordt daarin beperkt door jouw omgeving. Je moet je gedragen ‘zoals het hoort’ en je aanpassen aan anderen, waardoor je verveeld raakt en moeite hebt om je te concentreren op taken die jij als triviaal of saai beschouwt.
Vaktherapie kan jou helpen bij het ontwikkelen van sociale vaardigheden en het verbeteren van communicatie, empathie en assertiviteit. Wij ondersteunen hoogbegaafden bij het ontdekken van hun passies, talenten en doelen, en helpen bij het ontwikkelen van een gevoel van identiteit, authenticiteit en zelfwaardering. Samengevat is Vaktherapie gericht op hoogbegaafden een benadering die de unieke uitdagingen en behoeften van jou erkent en jou helpt om jouw volledige potentieel te bereiken, zowel emotioneel als cognitief.

Hoogbegaafdheid en creativiteit

Als er gesproken wordt over hoogbegaafdheid, dan wordt het begrip creativiteit daarin als pijler meegenomen. Zowel het oude model van Mönks (1985) als het meest recente model van Duran (2018) vertellen dat (het cognitieve aspect van) hoogbegaafdheid bestaat uit zowel het hebben van een hoog IQ als een hogere mate van creatief denkvermogen. De modellen van hoogbegaafdheid suggereren een verband tussen de intelligentie en de mate van creativiteit.

Onderzoek van Silvia (2008) naar de relatie tussen intelligentie en creativiteit neemt het uitgangspunt in dat zowel creativiteit als intelligentie als hogere-orde variabelen moeten worden gezien. Een hogere intelligentie geeft een hogere mate van creativiteit en hiermee kan de aanname, dat uitzonderlijk intelligente mensen ook over een grotere mate van creativiteit beschikken, serieus worden genomen. Dit is de reden dat beeldende therapie zo geschikt is voor het behandelen van hoogbegaafde kinderen, jongeren en volwassenen.

Over Monique
Monique Bakker is Beeldend Vaktherapeut, gespecialiseerd in het behandelen van hoogbegaafde kinderen, jongeren en volwassenen.
Gouda
Expertisecentrum Atalanta

Maandag en donderdag:
Gentseweg 15
2803 PC Gouda
Utrecht
Utrecht

Woensdag:
Atelier
Groenekan/ Utrech

Vaktherapie Hoogbegaafdheid is aangesloten bij de Federatie Vaktherapeutische Beroepen (FVB) en bij de Nederlandse Vereniging Beeldende Therapie (NVBT) onder nummer 111674. AGB Code Vaktherapie Hoogbegaafdheid: 25250014. AGB-Code Monique Bakker: … Voor klachten zijn wij aangesloten bij klachtenportaal zorg.